Úklid kolem silnice Radostín – Vojnův Městec

Sobota 17. 4. 2010 9:30 – to je datum a čas, kdy započala první akce našeho občanského sdružení. Po úvahách co napsat do tohoto příspěvku padlo rozhodnutí na výňatky z mailové korespondence…

10

Obrázek 1 z 11

Seskupení

Jirka:

Přátelé,
tak za sebou máme první bohulibou společnou akci a krajina kolem Radostína si alespoň při jedné zanedbatelné silničce trochu ulevila !!! Totiž nechápejte jako „do kalhot“ (krajina přeci žádné kalhoty nemá), anóbrž ulevila z nechtěných lidských „příkras“, kterých na tak malém úseku (hlavně pod Malým Dářkem) nebylo zrovna poskrovnu: celkem jsme v sobotu 17.4. naládovali do téměř 40-ti sběrných pytlů zhruba stovku použitých dětských plínek (i s bohatou nádivkou), rozházenou sbírku nejméně pětiset zavařovacích víček a plechových pokliček, zhruba stejný počet rozbitých zavařovacích sklenic (někde opět s „nádivkou“ neidentifikovatelného složení), starou zteřelou lepenkovou střechu ve čtyřech instantních hromádkách, dva pytle stažených izolací z kabelů, sbírku pneumatik zajímavých vzorků (jeden natolik upoutal kolemjedoucí že krátce po skončení akce zmizel – snad aby se později opět vrátil…), sbírku taurinových tubiček a energetických nápojů „Shock“ pro vrcholové cyklisty (to jsou ty rychlí něžní hoši v legínách), pitíčka „Jupík“ pro teprve začínající turisty a sportovce, následovalo léčivo, krabičky od vitamínů (aby nám ty milé lidičky dlouho vydrželi zdrávi), našly se jednotlivosti jako letlampa, kanystr, ohořelé automobilové sedadlo staršího ročníku, kouzelná dětská čepička a rukavička, zlomené vidle, příbor, bota, dudlík, džbery lavory kyblíky (pomohly jako úžasné rýpadlo při dolování plenek), bílý odrazkový patník (ten jsme rychle skovali pod pytle, aby v Radostíně nepřibyla nová „invenční“ poštovní schránka..). Horší byla skládka baterií, ředidel a skla s chemikáliemi neznámého složení (upozorňuji že se nacházíme na rozhraní národní přírodní rezervace Dářko a PR Štíří důl, v sousedství Natura 2000). Nespočítatelně bylo samozřejmě různých plastů (především PETky), částí automobilových nárazníků a poklic, obalů od tyčinek, čokolád a bonbónů. Našlo se také jedno nechutně velké h…. s nechutně malým rozměrem papírového kapesníčku, doufejme že medvědí.. Milovníci umění se měli možnost pokochat sádrovému odlitku na rokokové téma: „Mladý šlechtic se dvoří nezadané sestřenici“. Pozor, byl ale i jeden hodnotný nález, jenž může posloužit jako motivace pro příští ročníky ! Soňa objevila krásný kameninový hrnec !!!

Závěr ze sběru podél silnice:
1. Lidi jsou až na výjimky „prasata“.
2. Lidi pijí příliš velké množství tvrdého alkoholu místo toho, aby si koupili třeba knihu.
3. Lidi se při sexu nechrání (nenalezen ani jeden kondom, zato velké množství plenek)
4. Lidi přestávají zavařovat a ruší sbírky pokliček.
5. Lidi začínají opět milovat umění – sádrový obraz „Mladý šlechtic“ záhy zmizel.
6. Dobří lidé ještě žijí ! (Bohouš Procházka nám půjčil dvoukolák, Pospíchalovi a Šmahelovi auto a přívěs, Jana Šmahelová nám poslala výborné koláče a Lenka Pospíchalová osvěžující sušenky)
7. Příští rok do toho jdem znovu !

Akce „Čistá Vyso-čajna 2010“ začala v 9:30h ráno a skončila ve 20:30h večer. Jelikož byl oficiálně den státního smutku, ve 12:00h jsme uctili minutou ticha památku polských obětí z tragického leteckého neštěstí vládního speciálu do ruského Smolensku… Nyní je kolem aleje Radostín – Vojnův Městec opět čisto, doufejme pouze, aby byl nashromážděný bordel co nejrychleji a nejlépe odvezen, a aby ho během roku co nejméně přibývalo… Zbylo nám ještě několik pytlů k dobru, takže si ještě nějakou tu sobotu společně vyrazíme k Borkům a na Skalku. Ty, kteří se soboteční akce nemohli zúčastnit zasvětíme do nové akční popelářsko-sběračské hry: „Mini miny“ !

Soňa:

Ještě bych dodala, že se našla 1 ponožka, 1 rukavice, 1 zimní modrá bunda, růžové tričko a tepláky stejné barvy…

Štěpán:

Jo a pytle s izolaci od kabelu byly 3!

Závěrem:

Sběr odpadků byl součástí krajem podporované akce „Čistá Vysočina 2010“. Tímto děkujeme za poskytnutí pytlů a zajištění odvozu odpadků. Samotný sběr odpadu prováděli: Jiří Slavík, Soňa Pospíchalová, Honza Šmahel, Štěpán Chroust, Martina Kesnerová, Kája Tesař.

Akce skončila ve 20:30 večer a silničku s okolím opanovalo čisto. Doufejme, aby tento stav během roku vydržel a odpadu co nejméně přibývalo…

P.S. Zpětně uvažuji, že ony pytle s izolací možná byly 4.

Texty vyňaté z mailů uveřejněny se souhlasem autorů.

“Úklid kolem silnice Radostín – Vojnův Městec” 2 komentáře

  1. Jirka řekl:

    Úplně jsme na těchto stránkách zapomněli poděkovat našemu příznivci z Krucemburku – mladému panu Ondrovi Boháčovi, který již několik dní před akcí „Čistá Vysočina 2010“ zajistil odvoz někým odhozené televize do sběrného dvora. Děkujeme !!!

  2. Přátelé Radostína» Blog Archive » Připojte se s námi k akci „Čistá Vysočina 2012″ řekl:

    […] spočívá v úklidu odpadků podél silnic a cest. V minulých ročnících (2010 a 2011) se uklízelo kolem silnice Radostín – Vojnův Městec a v okolí cesty Radostín […]

Odpovědět