Pozvánky času adventního

Navštivte Hegrův Vysočinský betlém společně s výstavou Vánoční sen

 Městské muzeum a galerie Hlinsko

Výstava

VÁNOČNÍ SEN

Panenky, kočárky a doplňky ze sbírky Jany Tomkové .
Dopravní prostředky pro kluky od sběratele Františka Tomka.
Betlémy nejen ze sbírky muzea.
Vánoční stromečky.
Hrací koutek pro holky i kluky.

Kde: výstavní sály městské galerie, Havlíčkova 614, Hlinsko
Kdy: 1. 12. 2013 – 6. 1. 2014
Zavřeno: 24., 31. 12. 2013 a 1. 1. 2014
Otevírací doba: úterý až pátek 9 – 12, 13 – 16 hodin
soboty, neděle, svátky: 10 – 12, 13 – 17 hodin

Konec letošního roku je v Městském muzeu a galerii Hlinsko spojen s vánoční výstavou věnovanou přehlídce historických i současných betlémů, panenek, kočárků, vybavení kuchyněk pro malé hospodyňky, ale nebudou chybět ani hračky pro kluky.


Už tisíce let před naším letopočtem si děti hrály s panenkami z hlíny a dřeva.
Ve středověku sloužily panenky k zábavě a potěšení dospělých z bohatých rodin. Teprve později si hrály s panenkami děti, a to jak dívky, tak i chlapci.
Už výrobci dřevěných hraček se sdružovali do cechů , dřevo mohli opracovávat jen mistři řezbáři. Také výrobci panenek z papíru – papírmašé – se museli podřídit velmi přísným pravidlům.
Modelování z vosku sloužilo původně k náboženským účelům. Vosk se používal při výrobě panenek v Německu, ale i v Anglii a Francii.
Výrobu hlav panenek v nepolévaného porcelánu zvaného biskvit zavedly v Evropě francouzské porcelánky, první charakterové porcelánové panenky se objevují v Německu okolo roku 1909.
Většina celuloidových panenek z lehké hmoty se vyráběla v Německu, Francii a Japonsku. Celuloid byl předchůdcem pozdější plastické hmoty a měl řadu nevýhod. Především byl velmi hořlavý. Když panenka upadla, objevily se praskliny a promáčkliny.
Později se objevují panenky z umělé hmoty a gumy. V 70. a 80. letech minulého století se staly velmi populární panenky značky ARI z NDR. ( Německá demokratická republika), které měli hlavu a končetiny z gumy a trup z plastu. Vyráběly se i tzv. plaváčci, což byly panenky celogumové.
Sběratelka paní Jana Tomková ze Stržanova sbírá plných dvanáct let všechny možné panenky, ty, které se jí libí, které jí zaujmou. Expozici doplní kočárky, nábyteček a další doplňky pro malé hospodyňky. Pro malé kluky pan František Tomek vybral dopravní prostředky k prohlédnutí, ale i k vyzkoušení.
Další část expozice zaplní betlémy z různých materiálů ze sbírky muzea. Za všechny jmenujme řezané betlémy od Mistra Jindřicha Hegra ze Svratouchu, Jiřího Petrlíka z Hlinska, Bohumíra Martínka ze Žďárce, Miloslava Klofáče z Hurtovy Lhoty.
Svým zpracováním návštěvníky zaujme řezaný závěsný bohatě kolorovaný betlém na výstavu laskavě zapůjčený jeho autorem, MUDr. Petrem Hejlem z Chlumu.

Věříme, že si návštěvníci z výstavy pro celou rodinu odnesou krásné zážitky a budou odcházet s dobrým pocitem na srdci i duši.

Kontakt: Městské muzeum a galerie Hlinsko, Havlíčkova 614, 539 01 Hlinsko
Tel.: 469 311 267
e-mail: muzeum@hlinsko.cz
www.hlinsko.cz/město/kultura

 

 Památková rezervace Betlém v Hlinsku – Betlém vánoční

14. 12. až 29. 12

V roubených domcích naleznete připomenutí štědrovečerních obyčejů, ukázky tradičních dárků, ozdob a pečiva z odbobí konce 19. století a počátku 20. století. V domě č. p. 178 a 161 budou vystaveny betlémy lidových tvůrců, včetně mechanického betlému se spoustou pohybujícíh se darovníků a řemeslníků. Vystaven bude i unikátní pašijový betlém.

Doprovodný program – speciální podvečerní Prohlídky s Babičkou: 20., 21., 26. a 28. 12. vždy od 16,30 hodin.

Otevřeno denně mimo pondělí, 24. 12., 25. 12. a 31.12. od 8,30 do12 a od 12,30 do 16 hodin. Dne 26. 12. otevřeno od 13 do 16 hodin.

Info: http://www.vesely-kopec.eu/nejblizsi-programy-podrobnosti/

CzechTourism – YouTube – Betlém Hlinsko

 Zdroje informací: MĚSTSKÉ MUZEUM A GALERIE HLINSKO, SOUBOR LIDOVÝCH STAVEB VYSOČINA

 

Odpovědět