Uctění památky obětí holocaustu – Auschwitz / Birkenau 8.3.1944

V sobotu 8. března 2014 se členové našeho spolku Přátelé Radostína zúčastnili symbolického uctění památky obětí holocaustu v den 70. výročí hromadné vraždy československých občanů z tzv. rodinného koncentračního tábora v Osvětimi – Březince. Emotivně silný a neopakovatelný zážitek z tohoto bolestného místa umocnil fakt, že průvodci nám byli tři pamětníci z osvětimských transportů – lidé neuvěřitelně moudří, vyrovnaní, vitální, vzpomínající na otřesné zážitky ze svého dětství a mládí bez jakýchkoliv stop přetrvávající zášti a nenávisti.

Poznávací cestu uspořádal PhDr. Vojtěch Kyncl, Ph.D. z Historického ústavu Akademie věd ČR a Mgr. Petr Sedlák z Multifunkčního centra v Hlinsku v Čechách. Odjezd byl naplánován dvěma autobusy na pátou hodinu ranní, návrat byl kolem půlnoci. Mezi účastníky z České republiky byli vedle studentů hlineckých škol také např. starostka města Hlinska PhDr. Magda Křivanová nebo mimořádný a zplnomocněný velvyslanec ČR v Polsku PhDr. Jakub Karfík. Vyvrcholením pietní a vzpomínkové akce bylo položení věnců, zapálení svíček a poslech hudebního vystoupení. Reportáž ze zájezdu připravila Česká televize.

Z doprovodného textu Vojtěcha Kyncla: „[…] V září 1943 byly do Osvětimi vypraveny dva transporty s pěti tisíci vězni z Terezína. Šlo o Čechy a Němce z oblasti bývalého Československa, kteří byli židovského původu nebo vyznání. Zatímco předešlé transporty prošly selekcí a větší část vězňů byla zplynována v komorách, byly tyto dva transporty ponechány v tzv. rodinném táboře BIIb. Nebývalá privilegia přinesla možnost, aby rodiny zůstaly pohromadě. Dodnes není zřejmé, proč nacisté zvolili tuto formu věznění, která se naprosto vymykala dosavadní praxi. Do osvětimského rodinného tábora dorazily v prosinci téhož roku a v květnu 1944 ještě další transporty s 12 500 lidmi z Terezína. V noci z 8. na 9. března 1944 byla „vyklizena“ část rodinného tábora a jeho nucení obyvatelé byli zavražděni v plynových komorách. Mezi více než čtyřmi tisíci obětí té noci byli i členové rodiny Vohryzkových z Hlinska a manželé Bergmanovi z Trhové Kamenice. Poznávací zájezd nás přivede do míst jejich utrpení a smrti jednoho milionu obětí […]“.

Odpovědět