Ohlédnutí za Radostínským kulturním létem

6. ročník Radostínského kulturního léta (RaKuLe) jsme zahájili první prázdninovou sobotu. Na programu byl Radostínský Víceboj, tedy obnovená dětská olympiáda. Na 22 závodníků ve věku od 4 do 13 let čekaly tradiční i netradiční disciplíny, od jízdy na kole, sprintu, hodu granátem, přes cvrnkání kuliček nebo překážkový běh až k závěrečnému plavání na Velkém Dářku. I přes velké horko si všichni závodníci olympiádu užili a organizátoři nostalgicky zavzpomínali na svoje závodní léta.

18. červenec se nesl ve znamení příznivců cyklistiky. Na start Radostínského Kolování – Memoriálu Milana Procházky se tentokrát postavilo na 60 závodníků. O první tři místa v mužské kategorii se podělili Jan Pařík, Petr Kučera ml. a Marek Pospíchal (v tomto pořadí) a v ženské kategorii Pavla Paříková, Simona Tomková a Tereza Ciencialová. Celý den završila venkovní zábava na Place.

Červenec se nesl ve znamení sportu, srpen potom začal kulturně – Hudební ochutnávkou, kterou s mladými účastníky prázdninových kurzů komorní hry připravila Jindřiška Auředníková a Petr Svoboda. Přestože se koncert konal v Hotelu u Hrocha ve Škrdlovicích, nenechala si jej ujít celá řada příznivců z Radostína (místních i chalupářů).

Letošní pouť svaté Rosalie jsme zahájili již v sobotu 4. září v retro stylu. Na zábavě, která se konala tradičně na radostínském Place, získali ocenění za nejlepší retro kostým rodina Hujerových (Petráškovi), generál ve výslužbě (Petr Šmahel st.) a manželé z roku 1962 (Zdražilovi). Dále jsme se setkali s vysloužilým požárníkem nebo sličnými ženami i muži z 60. – 90. let minulého století ve stylových kožených kabátech, vaťácích a zmijovkách. Po nedělní mši svaté se mohli návštěvníci ohřát u čaje, grogu, svařáku nebo při tanci na hudbu kapely pana Zavřela.

Radostínské kulturní léto ukončíme procházkou na Račín, kterou podnikneme v sobotu 10. října. Sraz je ve 13:00 hodin na prostranství před Pospíchalovými (čp. 21). Zveme tímto všechny, kteří chtějí společně završit léto a zavzpomínat na své prázdninové zážitky nebo jen tak „poklábosit“, aby se přidali. Nezapomeňte na jakýkoliv stylový zimní doplněk!

Na závěr bychom chtěli poděkovat všem příznivcům a nadšencům, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na přípravách jednotlivých akcí nebo byli alespoň morální podporou a Obecnímu úřadu v Radostíně) za bezplatné propůjčení zázemí pro pořádání akcí.

Martina Sedláková

Odpovědět