TOUR DE ALEJE

Srdečně Vás zveme na
první ročník cyklojízdy pořádané spolkem Arnika
pod záštitou města Přibyslav

tour aleje 2017

„TOUR DE ALEJE“

Letní CYKLOJÍZDA na podporu ochrany alejí

sobota 15.7. 2017 11:00 Přibyslav

Přibyslav – Havlíčkova Borová- Staré Ransko (Krucemburk) – Ždírec nad Doubravou – Sobíňov – Oudoleň– Železné Horky – Přibyslav

Máte rádi stromy, léto a kolo? Nestihli jste Tour de France? Pojeďte s námi alejemi Vysočiny na podporu kampaně „Zachraňme stromy!“. Nezávodíme o čas, ale o budoucnost.

Tour de aleje není Tour de France, ale letní pohodová cyklojízda na podporu ochrany stromů a alejí v naší krajině. Projedeme několika nádhernými alejemi a cestou se dozvíte nejen o stromech a jejich ptačích a dalších obyvatelích, ale také o významu alejí a stromořadí pro naše životní prostředí a vyzkoušíte si šplhání do korun. Děti se zanoří do her a soutěží z dílny místních spolků, dospělí do kouzelné krajiny, s cyklistikou a kolem poradí specialisté a všechny potěší lokální občerstvení, pivo na startu a skvělý pocit, že podpořili dobrou věc. Cyklojízda je součástí celostátní kampaně Arniky “Zachraňme stromy” vedené od roku 2008.

Víte, že Vysočina je kraj s největším počtem alejí v České republice? Pojeďte s námi objevit např. Lipovou alej u Žižkova pole a Ranskou alej ve Starém Ransku.

Víte, že stromy mají pozitivní vliv na životní prostředí, které nás obklopuje? Snižují prašnost,  teplotu a  hluk, zvyšují vlhkost, pomáhají v orientaci při zhoršené viditelnosti. Strom spotřebuje za život na 24 milionů m3 CO2, skleníkového plynu způsobujícího změny klimatu.

Víte, že stromy v krajině mají také estetickou a historickou hodnotu? Poskytují nám pocit krásy a harmonie, v každém ročním období jinak. Váže se k nim místní historie a tradice – jsou znamením, že naše cesta se blíží k cíli, vedou nás k významným místům, sázeli je rodáci a místní pro další generace.

Víte, že stromy vytvářejí podmínky k životu pro další živočichy? Každý vzrostlý strom je domovem desítek až stovek druhů hmyzu, ptáků a dalších drobných živočichů a rostlin – bez nich by byla naše krajina nejen kolem cest a silnic smutně prázdná!

Víte, že v Čechách je Moře? I to se dozvíte na Tour de aleje…

 

Pojeďte s námi! Túrujeme pro stromy!

VÍCE INFO A REGISTRACE ZDE

FACEBOOK

Odpovědět